کانال اسپیرال و اتصالات مربوط به آن، نسل جدیدی از کانال های گرد هستند که با توجه به ویژگی های آن ها به شدت مورد استقبال صاحبان صنایع قرار گرفته اند. از این رو شرکت کیان فارمد آراد طراح، تولیدکننده و مجری کانال های هوای اسپیرال و انواع اتصالات آن سعی در بالا بردن هر چه بیشتر کیفیت محصولات دارد.
کانال اسپیرال چیست؟
کانال اسپیرال نوعی از کانال انتقال هوا می باشد که به علت شکل ظاهری مارپیچی آن به این نام شهرت دارد و ویژگی منحصر به فرد آن نسبت به سایر مدل های کانال هوا توزیع یکنواخت تر جریان هوا می باشد.
امروزه و در بین مهندسین و مجریان سیستم های تاسیساتی و کانال کشی تاسیسات از کانال اسپیرال گالوانیزه با نام هایی چون لوله اسپیرال، کانال مارپیچ، کانال گرد، لوله اسپیرال گرد یا حتی لوله اسپیرال گرد گالوانیزه نیز نام برده می شود.
ویژگی های کانال اسپیرال و اتصال
استحکام بالا، نشتی جریان بسیار کم، ایجاد صدای کمتر نسبت به کانال چهارگوش و نیز راندمان بالای کانال اسپیرال در مقایسه با کانال مستطیل شکل بخشی از دلایل استقبال از این مدل کانال هوا می باشد.
کاربرد کانال اسپیرال اکسپوز
کانال اسپیرال و اتصالات آن، عموما در محیط هایی که محدودیتی برای ارتفاع و نصب کانال وجود ندارد استفاده می شوند؛ از جمله این مکان ها می توان به سوله ها، نمایشگاه ها، ترمینال های مسافربری وکارخانجات صنعتی اشاره کرد.
علاوه بر استفاده فراوان از کانال اسپیرال در سیستم های تهویه مطبوع که شامل هوای رفت، هوای برگشت و تخلیه هوای خروجی می باشد، از آن برای خارج کردن دودها و بخارهای سمی مواد شیمیایی در کارخانه ها استفاده می گردد.
همچنین برای تخلیه مواد زائد نظیر دفع زباله در شوتینگ، تخلیه گرد و غبار و جابجایی دانه ها، ذرات و غلات از لوله گرد اسپیرال استفاده می شود.
همان گونه که از نام کانال گرد یا کانال هوای اسپیرال مشخص است تولید و شکل ظاهری آن به صورت مقطع دایره ای و استوانه ای شکل و با ابعاد متفاوت و ضخامت های ورق مشخص شده در استانداردها و با طول های متفاوت می باشد.
نحوه تولید کانال اسپیرال
شرکت کیان فارمد آراد با دارا بودن پرسنل فنی و کارآمد و نیز سیستم ها و ماشین آلات روز و مدرن در دنیا، قابلیت تولید انواع کانال های گرد اسپیرال و اتصالات کانال اسپیرال در مدل های گالوانیزه، آلومینیومی و استیل را دارا می باشد.
نحوه ساخت کانال اسپیرال راسته این شرکت به این صورت است که ابتدا ورق های گالوانیزه (با هر ضخامت مورد نظر) به عرض 13.7 سانتیمتر برش داده می شوند، سپس این ورق ها به صورت رول هایی حول یک محور گرد با قالب فلزی که قطر آن مشخص شده است، بصورت مارپیچ می چرخند، انتهای سطح رول هایی که به هم متصل می گردند، به وسیله دستگاه به یکدیگر دوخته و به صورت درز مارپیچ (Spiral Seam) در کنار هم پرس می شوند که با ایجاد برجستگی یا رخ هایی بر روی کانال ظاهر می گردند؛ این درزهای مورب و گرد هیچ گونه فاصله و قطعی نسبت به یکدیگر ندارند و به صورت ممتد در طول کانال ادامه می یابند.
این برجستگی ها که در سطح خارجی کانال و در محل اتصال دو ورق به یکدیگر ایجاد می گردند، علاوه بر اینکه باعث اتصال لایه های ورق کانال اسپیرال به هم می شوند، موجب تقویت و استحکام کانال گالوانیزه گرد نیز می گردند. همچنین با هوابندی کامل نشت هوا از کانال را به حداقل می رسانند.
لازم به ذکر است که این رخ ها فقط در سطح خارجی کانال اسپیرال ایجاد شده و سطح داخلی آن کاملا صاف و صیقلی بوده که این امر باعث عدم ایجاد افت سرعت و فشار در مجاری اصلی کانال گرد می گردد.
کانال اسپیرال هوا از سایز 10 سانتیمتر تا 160 سانتیمتر قابلیت تولید دارند، همچنین کانال های اسپیرال صنعتی یا کانال اسپیرال اکسپوز این شرکت در طول های متفاوت و تا 6 متر تولید می گردند که طول استاندارد شاخه های آن 3 متر است که در همه طول ها مورد آزمایش مقاومت بدنه و تست دود نیز قرار گرفته اند.
ضخامت های ورق کانال گرد تولید شده این شرکت بر اساس سایز کانال و بر مبنای مبحث 14 مقررات ملی ساختمان است که از ضخامت 0.5 میلیمتر تا 1.25 میلیمتر را در بر می گیرد.
انواع اتصالات کانال اسپیرال
کانال های هوای اسپیرال یا مارپیچ شامل کانال های راسته اسپیرال و اتصالات آن ها می باشد که در زیر انواع اتصالات کانال اسپیرال آمده است.
لازم به ذکر است که بر اساس سایز کانال های اسپیرال ضخامت اتصالات آن نیز تغییر کرده و با افزایش سایز به منظور بالابردن استحکام و مقاومت کانال هوا، اتصالات گالوانیزه اسپیرال نیز از ضخامت بالاتری برخوردار می باشند؛ این ضخامت معمولا از 0.5 میلیمتر تا 1.25 میلیمتر با توجه به سایز آن متغیر می باشد.
به منظور ایجاد انشعاب از جریان اصلی، جابجایی در مسیر اصلی جریان هوا و نیز برای ایجاد تغییر سایز کانال اسپیرال در این مسیر، همچنین برای تبدیل مقطع کانال گرد و مدیریت میزان جریان عبوری از آن، نیاز به استفاده از اتصالات اسپیرال و واسطه ها می باشد.
عمده اتصالات کانال گالوانیزه اسپیرال شامل زانویی ها (90درجه، 45درجه و 30درجه)، شلواره ها(90درجه و 45درجه)، سه راهی ها، تبدیل های گرد به گرد، تبدیل های چهارگوش به گرد و سایر اتصالات اسپیرال سفارشی می باشند.
طراحی و ساخت تمامی این اتصالات اسپیرال به کمک نرم افزار و با استفاده از ماشین آلات روز دنیا صورت می پذیرد که نتیجه آن افزایش دقت و سرعت در تولید و نیز افزایش سطح کیفیت کانال می باشد.
زانویی های گرد یا زانویی اسپیرال
زانویی های گرد یا زانویی اسپیرال که شامل زانویی 90 درجه، زانویی 30 درجه، زانویی 45 درجه ( و حتی زانویی های 15 و 60 درجه) می باشند.
سه راهی های گرد و سه راه تبدیل گرد یا اسپیرال
سه راهی های گرد و سه راه تبدیل گرد یا اسپیرال که شامل سه راهی های نرم (Norm) و سه راه تبدیل ها میباشند.
این سه راهی ها نیز قابلیت تولید در مدل های مختلف شامل سه راه تبدیل گرد 90 درجه، سه راه تبدیل گرد با انشعاب 30 درجه و سه راه تبدیل گرد با انشعاب 45 درجه را دارا میباشند.
اگر نافی سه راهی چهارگوش باشد، به آن سه راهی گرد با نافی چهارگوش می گویند؛ که درواقع جزو اتصالاتی است که از ترکیب کانال های اسپیرال گرد و کانال های چهارگوش تشکیل شده اند.
سه راه شلواره اسپیرال یا سه راه شلواره گرد
سه راه شلواره اسپیرال یا سه راه شلواره گرد که اصطلاحا سه راه پاچه شلواری هم گفته می شوند.
چهارراهی گرد و چهار راه تبدیل گرد یا چهارراه تبدیل اسپیرال
چهارراهی گرد و چهار راه تبدیل گرد یا چهارراه تبدیل اسپیرال همانند سه راهی ها هستند با این تفاوت که 4 دهنه جهت ورود و یا خروج جریان هوا دارند.
تبدیل های گرد به گرد یا تبدیل اسپیرال
تبدیل های گرد به گرد یا تبدیل اسپیرال به منظور اتصال کانال های اسپیرال که سایزهای متفاوت دارند استفاده می گردند.
تبدیل چهارگوش به گرد
تبدیل چهارگوش به گرد جهت اتصال کانال های چهارگوش به کانال های گرد استفاده می گردند.
رابط گرد یا رابط اسپیرال
رابط گرد یا رابط اسپیرال به منظور اتصال قطعات مختلف کانال اسپیرال و یا اتصالات اسپیرال که یک سایز دارند استفاده می گردند.
درپوش اسپیرال یا ته بست
درپوش اسپیرال یا گرد که به آن ته بست نیز گفته می شود و به منظور انسداد جریال هوا در کانال اسپیرال استفاده می شوند.
کلکتورها
کلکتورها به منظور توزیع یکنواخت جریان هوا می باشد و در واقع از ترکیب دو یا چند مدل از اتصالات کانال اسپیرال با فواصل مشخص تشکیل می گردد.
نحوه اتصال قطعات کانال اسپیرال
اتصال قطعات کانال اسپیرال به یکدیگر در 3 مدل فلنجی، اتصال نری-مادگی یا پوش فیت و اتصال گسکت دار انجام می پذیرد.
نکته حائز اهمیت در هر سه مدل فوق، هوابند کامل بودن دو قطعه وصل شده به هم می باشد.
در اتصال فلنجی درست مثل کانال چهارگوش سنتی عمل می شود که دو لبه قطعات کانال با نبشی و فلنج و توسط پیچ و مهره و گسکت (نخ نسوز) به یکدیگر متصل می گردند.
در اتصال پوش فیت به این ترتیب عمل می شود که معمولا یکی از مقاطع را نیم سانتیمتر کوچک تر از مقطع دیگر می سازند و این امر امکان درون هم قرار گرفتن دو قطعه را فراهم می سازد، سپس برای هوابند کردن آن ها از سیلیکون یا ماستیک استفاده می گردد؛ این روش از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه تر از سایر روش ها می باشد.
روش سوم که دقیقا مشابه اتصال پوش فیت می باشد با این تفاوت که به جای استفاده از سیلیکون یا ماستیک از نوارهای هوابند بهره می برد.
در قسمت انتهایی اتصالات شیارهایی تعبیه می شود و این نوارهای درزگیر در این محل قرار می گیرند و نقش هوابندی را ایفا می نمایند.
مزایای استفاده از کانال گالوانیزه اسپیرال و اتصالات
- کانال اسپیرال اکسپوز دارای نمایی بسیار زیبا در محیط می باشد. - عدم محدودیت در سایز نسبت به کانال چهارگوش. - ایجاد جریان یکنواخت هوا در داخل لوله اسپیرال و در نتیجه کاهش چشمگیر افت فشار در طول آن. - کاهش مصرف انرژی به واسطه کاهش افت فشار و در نتیجه هزینه اقتصادی مقرون به صرفه. - کاهش چشمگیر اصطکاک هوا به دلیل کاهش سطوح جانبی کانال نسبت به مدل کانال مستطیلی. - سهولت در نصب کانال اسپیرال و نیاز به ساپورت و فلنج کمتر. - سرعت بالای تولید و نصب به واسطه استفاده از ماشین آلات مدرن در فرآیند تولید. - قابلیت انبار داری و امکان پیش تولید در تمامی سایز ها و در نتیجه کاهش زمان تحویل به مشتری. - کاهش چشمگیر نشتی و هوابند کامل نسبت به کانال چهارگوش گالوانیزه. - مقاومت و استحکام بالا به واسطه وجود برجستگی های اسپیرل در مقایسه با کانال گرد با درز طولی. - قابلیت تولید از ورق گالوانیزه، آلومینیوم و یا استیل. - کاهش ایجاد صدا در کانال نسبت به کانال چهارگوش. - سهولت در عایق کاری نسبت به کانال مستطیلی و کاهش پرت عایق و در نتیجه ایجاد صرفه اقتصادی. - کاهش هزینه های مربوط به بارگیری و حمل با توجه به کم بودن سطوح جانبی نسبت به مدل چهارگوش.
قیمت کانال اسپیرال
قیمت کانال اسپیرال بسته به درخواست مشتری به صورت متر مربعی یا کیلوگرمی و یا به صورت لیست ارائه می گردد.
در قیمت دهی به صورت متر مربع، همانند کانال چهارگوش متراژ کل کانال های اسپیرال به همراه اتصالات آن بعد از ساخت کانال اسپیرال محاسبه و قیمت نهایی مشخص می شود.
در روش کیلوگرمی نیز قیمت کانال اسپیرال بر اساس وزن کانال راسته و اتصالات اسپیرال تولید شده تعیین می گردد.
در روش قیمت دهی به صورت لیست، روش کار به این صورت است که ابتدا بر اساس نقشه های کانال که توسط کارفرما ارائه می گردد پرسنل فنی شرکت کیان فارمد آراد این نقشه را به اجزای کوچک تر تبدیل و نهایتا بر اساس لیستی از کانال های اسپیرال با سایز های متفاوت و اتصالات اسپیرال نظیر زانو، سه راهی، تبدیل ها، چهار راهه ها و ... قیمت ارائه می گردد.